12 & 13 Νοεμβρίου 2021

3ο Διεθνές ΘεολογικόΣυνέδριο

10:30-10:50 Λέων Μπρανκ – Νικόλαος Καρζής,
Θεολόγος, Δρ. Θεολογίας - Ηλεκτρολ.- Μηχανικός
Το όραμα του Ιωάννου Καποδίστρια για τον Ελληνισμό και η ματαίωσή του

Στην επέτειο της δολοφονίας του Ι. Καποδίστρια (π.ημ. 27 Σεπτεμβρίου / ν.ημ. 9 Οκτωβρίου 1831), η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα ανήρτησε φωτογραφίες από την Ελληνική Πλατεία στην Αγία Πετρούπολη, όπου έζησε ο Έλληνας Κυβερνήτης στη Ρωσία και έχει ανεγερθεί μνημείο του από το 2003.

sinedrio-epistimoiniko-200-xronia.jpg

Διεπιστημονικό Επετειακό Συνέδριο με θεματική «Ιωάννης Καποδίστριας και Νεοελληνικό Κράτος – Ελληνική κι Ευρωπαϊκή Διάσταση» θα πραγματοποιηθεί, στο επίκεντρο της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821 – 2021), δηλ. την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, και ώρες 17.00 – 22.30. Καθεμία από αυτές τις δύο συνεδριακές ημέρες, το συνέδριο θα μεταδίδεται μέσω zoom και live streaming (από το site του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, ως γνωστόν, είναι ο θεμελιωτής της ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Οι διοργανωτές του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι ο Υποτομέας του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό του Α.Π.Θ. «International Journal of Law and Religion» (Διεθνές Περιοδικό του Δικαίου της Θρησκείας).

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα όλου του συνεδρίου.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα και η αφίσα του συνεδρίου

Με αφορμή την επέτειο των 245 χρόνων από την γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια, πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στην προτομή του η οποία βρίσκεται στην Λωζάννη, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδος κας Αικ. Ξαγοράρη, του Πρέσβη της Ρωσίας κ. S. V. Garmonin και εκπροσώπων της πόλεως της Λωζάννης. Η Λωζάννη και η Γενεύη σε αναγνώριση της προσφοράς του ως απεσταλμένου του Τσάρου, απένειμαν το 1816 στον Ιωάννη Καποδίστρια τον τίτλο του επίτιμου πολίτη. *Λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις ελβετικές Αρχές, παρέστησαν μόνο πέντε άτομα.