12 & 13 Νοεμβρίου 2021

3ο Διεθνές ΘεολογικόΣυνέδριο

10:30-10:50 Λέων Μπρανκ – Νικόλαος Καρζής,
Θεολόγος, Δρ. Θεολογίας - Ηλεκτρολ.- Μηχανικός
Το όραμα του Ιωάννου Καποδίστρια για τον Ελληνισμό και η ματαίωσή του

Στην επέτειο της δολοφονίας του Ι. Καποδίστρια (π.ημ. 27 Σεπτεμβρίου / ν.ημ. 9 Οκτωβρίου 1831), η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα ανήρτησε φωτογραφίες από την Ελληνική Πλατεία στην Αγία Πετρούπολη, όπου έζησε ο Έλληνας Κυβερνήτης στη Ρωσία και έχει ανεγερθεί μνημείο του από το 2003.

sinedrio-epistimoiniko-200-xronia.jpg

Διεπιστημονικό Επετειακό Συνέδριο με θεματική «Ιωάννης Καποδίστριας και Νεοελληνικό Κράτος – Ελληνική κι Ευρωπαϊκή Διάσταση» θα πραγματοποιηθεί, στο επίκεντρο της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας (1821 – 2021), δηλ. την Δευτέρα 22 και την Τρίτη 23 Μαρτίου 2021, και ώρες 17.00 – 22.30. Καθεμία από αυτές τις δύο συνεδριακές ημέρες, το συνέδριο θα μεταδίδεται μέσω zoom και live streaming (από το site του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με το πρόγραμμά του.

Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, ως γνωστόν, είναι ο θεμελιωτής της ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Οι διοργανωτές του συγκεκριμένου συνεδρίου είναι ο Υποτομέας του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό του Α.Π.Θ. «International Journal of Law and Religion» (Διεθνές Περιοδικό του Δικαίου της Θρησκείας).

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα όλου του συνεδρίου.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα και η αφίσα του συνεδρίου

Με αφορμή την επέτειο των 245 χρόνων από την γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια, πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στην προτομή του η οποία βρίσκεται στην Λωζάννη, παρουσία της Πρέσβεως της Ελλάδος κας Αικ. Ξαγοράρη, του Πρέσβη της Ρωσίας κ. S. V. Garmonin και εκπροσώπων της πόλεως της Λωζάννης. Η Λωζάννη και η Γενεύη σε αναγνώριση της προσφοράς του ως απεσταλμένου του Τσάρου, απένειμαν το 1816 στον Ιωάννη Καποδίστρια τον τίτλο του επίτιμου πολίτη. *Λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τις ελβετικές Αρχές, παρέστησαν μόνο πέντε άτομα.

mnimosino-kapodistria-kerkira.jpg

Για την συμπλήρωση 189 χρόνων από την επέτειο της δολοφονίας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια του Κερκυραίου τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2020 μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας Κέρκυρας, όπου και ο τάφος του Καποδίστρια.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ενώ παραβρέθηκαν. μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κέρκυρας κ.κ. Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Μεταλληνός ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ευστάθιος Μακρής και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας από σχολεία της πόλης με τις σημαίες τους. Εκ μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας μίλησε για τον κυβερνήτη η υποδιευθύντρια του 2ου Λυκείου κ. Δώρα Κουρή.

Προσφωνώντας τους παρισταμένους και τους μαθητές ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Τιμούμε τη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια γιατί θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο θάνατος δεν νικά τον άνθρωπο,  ο οποίος στη ζωή του έμαθε να παλεύει για το σύνολο και να μη μένει μόνο στον εαυτό του.

Σε μια εποχή στην οποία η πατρίδα μας περνά πολλούς και σοβαρούς κινδύνους χρειαζόμαστε ενότητα και γνώση των καταστάσεων και ο Κυβερνήτης ήταν αυτός, ο οποίος γνώριζε την παγκόσμια σκηνή, ήξερε τις δυνατότητες της Ελλάδας και την ίδια στιγμή αξιοποίησε όλες τις ευκαιρίες που προέρχονταν από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων της εποχής για να οδηγήσει την Ελλάδα από την αυτονομία που θα περιλάμβανε την υποτέλεια σε φόρο στο Σουλτάνο σε ανεξαρτησία, δείχνοντάς μας ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον όταν αυτός που είναι ηγέτης μιας κοινωνίας γνωρίζει και εργάζεται με αυταπάρνηση και επιστρατεύει όλες του τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις για το καλό.

Τιμούμε τον Ιωάννη Καποδίστρια επειδή πέθανε φτωχότερος από όταν ανέλαβε την εξουσία, καθώς παραιτήθηκε από οποιαδήποτε αμοιβή και δαπάνησε την περιουσία του για την κατεστραμμένη τότε Ελλάδα, δείχνοντάς μας ότι η αγάπη γίνεται θυσία στην εποχή του ατομικισμού, της αδιαφορίας για τις αξίες και του φόβου του θανάτου. Μορφές όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας μας δείχνουν το δρόμο για να κάνουμε καινούργια ξεκινήματα».