Ο διδάκτωρ νεώτερης ιστορίας του Tμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α και διευθυντής του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου

Μία αναλυτική συζήτηση και μια στοχαστική ματιά , στη διαδρομή 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 .

Ποιοι είμασταν πριν την κορυφαία πράξη της ηρωικής επανάστασης.

Γιατί το 1821 αποτέλεσε το μείζον εκείνο γεγονός που οι Έλληνες, όλοι τότε, με τον αγώνα τους κατέλυσαν το καθεστώς του ραγιά και εγκαθίδρυσαν το καθεστώς του πολίτη.

Τι ήθελε η Επανάσταση των Ελλήνων και τι έγινε τελικά μετά την Επανάσταση;

Πως θεμελίωσαν την πολιτική τους ύπαρξη;

Πως τελικά αποτιμάμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 ;


O Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Κοντογιώργης, θεωρητικός της Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας, σε μια συζήτηση με αφορμή το θεμέλιο γεγονός της Επανάστασης, χωρίς το οποίο τίποτε δεν θα ήταν δυνατό στην συνέχεια και στο σημερινό αναστοχασμό των 200 χρόνων πορείας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, οι άγνωστες στιγμές της ζωής του, η αναδιαμόρφωση του ανύπαρκτου ελληνικού κράτους, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κι η δολοφονία του. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναλύει την πολιτική του, απόγονός του εξιστορεί άγνωστες πτυχές του βίου του, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, αναφέρεται στο πώς τον βλέπουν οι Ρώσοι και η καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ευθυμίου μιλά για την ηθική του. Για το σπίτι του που έχει γίνει μουσείο μιλά η απόγονός του και Διευθύντρια του Μουσείου Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα. Ο Πρόεδρος Ναυπλιακού Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του πριν δολοφονηθεί, ενώ ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, μιλάει για το στίγμα που άφησε στο Ναύπλιο.