Ο διδάκτωρ νεώτερης ιστορίας του Tμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α και διευθυντής του Προτύπου Λυκείου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά κ. Χαράλαμπος Μηνάογλου

Μία αναλυτική συζήτηση και μια στοχαστική ματιά , στη διαδρομή 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 .

Ποιοι είμασταν πριν την κορυφαία πράξη της ηρωικής επανάστασης.

Γιατί το 1821 αποτέλεσε το μείζον εκείνο γεγονός που οι Έλληνες, όλοι τότε, με τον αγώνα τους κατέλυσαν το καθεστώς του ραγιά και εγκαθίδρυσαν το καθεστώς του πολίτη.

Τι ήθελε η Επανάσταση των Ελλήνων και τι έγινε τελικά μετά την Επανάσταση;

Πως θεμελίωσαν την πολιτική τους ύπαρξη;

Πως τελικά αποτιμάμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821 ;


O Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Κοντογιώργης, θεωρητικός της Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας, σε μια συζήτηση με αφορμή το θεμέλιο γεγονός της Επανάστασης, χωρίς το οποίο τίποτε δεν θα ήταν δυνατό στην συνέχεια και στο σημερινό αναστοχασμό των 200 χρόνων πορείας του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, οι άγνωστες στιγμές της ζωής του, η αναδιαμόρφωση του ανύπαρκτου ελληνικού κράτους, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις κι η δολοφονία του. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναλύει την πολιτική του, απόγονός του εξιστορεί άγνωστες πτυχές του βίου του, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, αναφέρεται στο πώς τον βλέπουν οι Ρώσοι και η καθηγήτρια ιστορίας Μαρία Ευθυμίου μιλά για την ηθική του. Για το σπίτι του που έχει γίνει μουσείο μιλά η απόγονός του και Διευθύντρια του Μουσείου Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα. Ο Πρόεδρος Ναυπλιακού Ιδρύματος «Ιωάννης Καποδίστριας» περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του πριν δολοφονηθεί, ενώ ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, μιλάει για το στίγμα που άφησε στο Ναύπλιο.

 

 

Πάντα ως Αιγινήτες μας γοήτευε η προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αφού άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στο νησί μας, την Αίγινα, που της έλαχε επί των ημερών του και για δύο σχεδόν χρόνια να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα του κράτους.
 
Στην Αίγινα κατέφθασε τον Ιανουάριο του 1828, τον υποδέχθηκε η αντικυβερνητική επιτροπή, οι επίσημοι και οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας και της Ρωσίας. Στον μητροπολιτικό ναό έγινε η ορκωμοσία του και εδώ έβαλε τα θεμέλια για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.Από εδώ οργάνωσε τη Διοίκηση, την Οικονομία, την Εκπαίδευση, το Στρατό και τη Δικαιοσύνη. Εδώ, όπως και στην αρχαιότητα κόπηκε το πρώτο νόμισμα, ο Φοίνικας του νέου κράτους. Λιγόλογος, εργατικός, αλτρουιστής, συγκεντρωτικός με ευαισθησία σε θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, στην ορφάνια και την φτώχεια θυσίασε τα πάντα και τη ζωή του προκειμένου να αναγεννηθεί από τις στάχτες της η χώρα μας.
 
Τον Μάρτιο του 2013 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προκήρυξε σε συνεργασία με το περιοδικό «Νέα Παιδεία» διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ. Για εμάς το Γυμνάσιο Μεσαγρού η πρόκληση ήταν μεγάλη. Αυτό που μας έκανε να ασχοληθούμε με την Καποδιστριακή περίοδο της Αίγινας ήταν ότι από τα σχολικά βιβλία απουσιάζει ο ρόλος αυτός της Αίγινας, αφού τα Καποδιστριακά κτίρια οι νόμοι της περιόδου διατρανώνουν το αντίθετο. Επίσης θέλαμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς τη δημοτική αρχή, την Κυβέρνηση και όλους εμάς τους Αιγινήτες που βλέπουμε αδιάφορα να σαπίζουν και να μετατρέπονται σε ερείπια τα κτίρια που με τόσους κόπους και με αίμα και χρήματα των Φιλελλήνων κτίστηκαν. Ήδη κάτι κινείται ως προς την επισκευή του Κυβερνείου και του Εϋνάρδιου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να γίνει η αποκατάσταση του και να μην παραμείνουν ημιτελή, όπως το Ορφανοτροφείο. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε κάτω από άγριες καιρικές συνθήκες μέσα σε τρεις ημέρες με την πρωτοβουλία της κ. Μπέση Αναστασίας, φιλολόγου, Διευθύντριας του σχολείου και της κ. Λεούση Άννας-Μαρίνας, μαθηματικού. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των δύο σκηνοθετών, φίλων του σχολείου του κύριου Γκουζιώτη Δημήτρη και κ. Γκίνη Θωμά για τους οποίους νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν: • Γρυπαίου Λαμπρή-Ιωσηφίνα • Κατσαρού Ισιδώρα • Μπαντρ Ιωάννα • Μπέγκα Μαριάννα • Νάτση Καλλιόπη • Σπυριδάκης Μιχάλης • Τρίμη Μαρία
 
΄΄Αννα  Μαρίνα  Λεούση

Μαθηματικός