Την επέτειο ενός ιδιαίτερα σημαντικού ιστορικού σταθμού στην προσπάθεια που έκανε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος να σταθεί στα πόδια του, την πραγματοποίηση της Γ' Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, θα τιμήσουν και φέτος με λαμπρές εκδηλώσεις Νομαρχία Πειραιά και ο ομώνυμος Δήμος.

Η Γ' Εθνοσυνέλευση, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στην Τροιζήνα τον Μάιο του 1827, έμεινε γνωστή στην ιστορία για δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκειά της.

Η πρώτη αφορούσε στη ψήφιση του Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδας με το οποίο εκτός των άλλων επανακαθορίζονταν οι όροι διαπραγμάτευσης με την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη κατεύθυνση της διεκδίκησης ανεξαρτησίας και όχι αυτονομίας.

Η δεύτερη αφορούσε στη θέσπιση της θέσης του Κυβερνήτη, θέση στην οποία εν τέλει επελέγη με επταετή θητεία, ο οραματιστής, κορυφαίος πολιτικός και διπλωμάτης, Ιωάννης Καποδίστριας.

Οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα τις πρωινές και απογευματινές ώρες την Κυριακή 23 Μαΐου 2010 στην κεντρική πλατεία της Τροιζήνας περιλαμβάνουν τη καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Λεωνίδη Τροιζήνας στις 10 π.μ. και ακολούθως εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων.

Το απόγευμα οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7:30 με παραδοσιακούς χορούς από τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, χαιρετισμούς του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και του Δημάρχου Τροιζήνας Γιάννη Σαμπάνη, ενώ οι εκδηλώσεις της ημέρας θα κλείσουν με μουσική συναυλία.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας επεσήμανε ότι «Η νεότερη ιστορία της χώρας μας έχει σημαδευτεί από πολλά, σπουδαία γεγονότα. Ενα από αυτά ήταν και η Γ' Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, που πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή του εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα και συνδέθηκε αναπόσπαστα με τον αναγεννητή και μεγάλο οραματιστή της πατρίδας μας, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Πρόκειται για πρόσωπα και γεγονότα που τιμάμε με τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουμε με τον Δήμο Τροιζήνας διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο ζωντανή την ιστορική μας μνήμη».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική