Τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα, εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας, πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη φιλοξένησε το ραδιόφωνο του Aegina Portal δύο ημέρες πριν, καθώς στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας συμμετείχε σε ημερίδα που έγινε στην Αθήνα, για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδας.

Ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης, θεολόγος, νομικός και ερευνητής της Καποδιστριακής περιόδου δέχθηκε την πρόσκλησή του ραδιοφώνου, θέλοντας να παραθέσει όλα εκείνα τα επίσημα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η Αίγινα είναι η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους.

Όπως λέει ο ίδιος στην αρχή της ηχογράφησης, στην ημερίδα που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όλοι οι ομιλητές υποστήριξαν ότι το Ναύπλιο είναι η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους. Στην ημερίδα εκ μέρους της Αίγινας συμμετείχε ο ίδιος και ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης. Οι δύο προσκεκλημένοι διαπιστώνοντας ότι η Αίγινα απουσιάζει από τις εργασίες της ημερίδας, ζήτησαν από την προηγούμενη ημέρα να τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν με μία μικρή έστω παρέμβασή τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της διοργάνωσης αυτό δεν έγινε. Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν, χωρίς οι δύο εκπρόσωποι της Αίγινας να κλιθούν στο βήμα. Το υπόμνημα που είχαν σκοπό να διαβάσουν στο κοινό κατατέθηκε στα πρακτικά του συνεδρίου, μαζί με ένα αντίγραφο της Γενικής Εφημερίδας της Ελλάδος (κάτι αντίστοιχο με το σημερινό ΦΕΚ) που τεκμηριώνει τους λόγους για τους οποίους η Αίγινα είναι η πρώτη πρωτεύουσα.

Ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάτι που να χωρίζει τις δύο πόλεις, αντίθετα σε κάθε περίπτωση επιδιώκεται η συνεργασία, αλλά συμπληρώνει ότι "“Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δε αλήθεια”.