Πολύτιμη σε πληροφορίες, μια γέφυρα ανάμεσα στην ιστορία, την οικονομία, την πολιτική και στον ευδιάκριτο, πια, κύκλο ανάμεσα στις πρώτες στιγμές του Ελληνικού Κράτους και της συνολικής κρίσης που έχει περιέλθει σήμερα. Η εκδήλωση με τίτλο "Jean Gabriel Eynard 1755-1863. 150 χρόνια από τον θάνατο του", έγινε χθες το βράδυ στο προαύλιο του ναού της Μητρόπολης, λίγα μόλις μέτρα από το σκοτεινό και ταλαιπωρημένο από το χρόνο και την αδιαφορία Εϋνάρδειο.

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από την κυρία Michele Bouvier-Bron, ιστορικό, με τίτλο: "Jean Gabriel Eynard και Ιωάννης Καποδίστριας, μια καθοριστική σχέση". Εισήγηση όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές πτυχές της προσωπικότητας και της δράσης του μεγάλου φιλέλληνα. Ακολούθησε μία καταιγιστική ομιλία από τον Δρ. Ανδρέα Κούκο, νομικό, καθηγητή της Σχολής Εθνικής Αμύνης και πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Έργου του Ιωάννη Καποδίστρια με τίτλο: "Η εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, ένα σύγχρονο μοντέλο για την Παιδεία". Ο κύριος Κούκος ανέλυσε με έξοχο τρόπο τον ευφυή σχεδιασμό στην παιδεία του Ιωάννη Καποδίστρια και τα άμεσα αποτελέσματα που απέφερε, κάνοντας παράλληλες αναφορές με τη σημερινή εικόνα που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα.

"Το Εϋνάρδιο, πρώτο δημόσιο σχολικό κτίριο της Νεότερης Ελλάδας", ήταν το τίτλος της εισήγησης του αρχιτέκτονα και εικαστικού κυρίου Γιάννη Δέδε και αποτέλεσε μία ουσιαστική αναφορά στο ιστορικό κτίριο, που συνοδεύτηκε με τεκμηριωμένο προβληματισμό για τη μελλοντική του χρήση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση: "Ι. Γ. Εϋνάρδος και Εθνική Τράπεζα" από τον Αλέξη Κράους, αρχειονόμο, μέλος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας. Το συντονισμό έκανε ο εκπαιδευτικός κύριος Γιώργος Μπήτρος.

Το video που συνοδεύει το άρθρο περιλαμβάνει το χαιρετισμό από τον πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα κύριο Lorenzo Amberg, το δήμαρχο Αίγινας κύριο Σάκη Σακκιώτη, τον πρωτοπρεσβύτερο, εφημέριο του μητροπολιτικού Ναού Αίγινας πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη και εκ μέρους του φορέα της εκδήλωσης, Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας κυρίου Αλέξη Κράους. Θα ακολουθήσουν τέσσερα ακόμη videos τα οποία θα περιλαμβάνουν το σύνολο των εισηγήσεων.

Την πρώτη εισήγηση που έγινε από την ιστορικό Michele Bouvier-Bron και είχε τίτλο "Jean Gabriel Eynard και Ιωάννης Καποδίστριας, μια καθοριστική σχέση", περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος, από την εκδήλωση με τίτλο Jean Gabriel Eynard 1755-1863. 150 χρόνια από τον θάνατο του. Η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας.

 
 Το τρίτο μέρος των εισηγήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Jean Gabriel Eynard 1755-1863 παρουσιάζεται στο video που ακολουθεί. Πρόκειται για την ιδιαίτερα σημαντική εισήγηση του Δρ. Ανδρέα Κούκου, νομικού, καθηγητή της Σχολής Εθνικής Αμύνης και πρόεδρο της Εταιρείας Μελέτης Έργου του Ιωάννη Καποδίστρια που είχε τίτλο: "Η εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια". Η εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της μεγάλης διάρκειάς της τα videos διαμορφώθηκαν σε τρία μέρη.

Στο video παρουσιάζεται επίσης η εισήγηση του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δέδε για το Εϋνάρδειο. Μία σύντομη αλλά ουσιαστικότατη προσέγγιση για αυτό το "γνωστό - άγνωστο" κτίριο. Επιγραμματικά, ο κύριος Δέδες τόνισε ότι πρόκειται για το πρώτο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στην Ελλάδα, η αναλογία της χρυσής τομής χαρακτηρίζει και συναντάται σε όλα τα σημεία του κτιρίου. Σημείωσε ότι η  μελέτη που αφορά στη μεταστέγαση της βιβλιοθήκης πρέπει να επικαιροποιηθεί, ενώ για το κτίριο πρότεινε την "ήπια χρήση", διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να "αντέξει πολλά" λόγω μεγάλης ηλικίας. "Άλλες οι ανάγκες για το Κεντρικό Σχολείο, άλλες οι ανάγκες του τώρα" είπε, συμπληρώνοντας ότι να πρέπει "επικαιροποιήσουμε τις ανάγκες μας".

 
Πηγή : Αίγινα portal