Με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, των Σωμάτων Ασφαλείας, της μαθητικής κοινώτητας, φορέων και συλλόγων της Αίγινας πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Αίγινας για την ορκωμοσία του πρώτου Κυβερνήτη του Νεοελληνικού Κράτους, του Ιωάννη Καποδίστρια. Η ηλιοφάνεια, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που περιελάμβαναν δοξολογία στη Μητρόπολη της Αίγινας, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στην περιοχή της Παναγίτσας και την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα Καποδιστριακά κτήρια της Αίγινας.

 

Στο vίdeo που ακολουθεί η τελετή, η ξενάγηση στα Καποδιστριακά και οι χαιρετισμοί των κυρίων Σακκιώτη, Κατσικάρη, Σπυρίδων και Μοναστηριώτη:

 

Μετά τη δοξολογία οι εκπρόσωποι των αρχών, του κλήρου και των κατοίκων της Αίγινας που μετείχαν στις εκδηλώσεις προσήλθαν στο χώρο της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια που βρίσκεται δίπλα στην Παναγίτσα. Η Δημοτική Φιλαρμονική απέδωσε τιμές και ακολούθησε το τρισάγιο. "Σήμερα στην Αίγινα έχουμε πραγματικά μια γιορτή. Γιορτάζουμε την έναρξη πριν από πολλά χρόνια, το 1828 συγκεκριμένα, την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια, την έναρξη μιας δημιουργικής διετίας η οποία κατέστησε την πόλη μας και το νησί μας πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους. Αυτό έδωσε το έναυσμα ένας ολόκληρος κόσμος να αναστηθεί από τις τέφρες του και να γίνει αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ελλάδα" είπε ο υπεύθυνος για την εκδήλωση από το Δήμο Αίγινας κύριος Γιώργος Καλοκέντης. Στην προτομή του Κυβερνήτη κατέθεσαν στέφανα ο Δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης κύριος Δημήτρης Κατσικάρης, ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας κύριος Αναστάσιος Μοναστηριώτης και η κυρία Μαίρη Σταυρίδου για το Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας "Ο Καποδίστριας". Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος που παιάνισε η Δημοτική Φιλαρμονική και απέδωσε η μικτή Δημοτική Χορωδία που τίμησε και αυτή με την παρουσία της τις εκδηλώσεις.

 

Μετά τη λήξη της τελετής στην προτομή του Κυβερνήτη, όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις παρακολούθησαν την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα Καποδιστριακά Κτήρια. Αυτή ξεκίνησε από το "Ορφανοτροφείο". "Αυτή είναι από τις λίγες φορές που μπαίνουμε και βλέπουμε το χώρο. Κάποιοι ίσως δεν τον έχουν δει πως είναι εσωτερικά. Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Ότι ξέρουμε σήμερα σαν υπηρεσίες, η πρώτη τράπεζα, το νομισματοκοπείο, το τυπογραφείο, όλα τα τεχνικά επαγγέλματα ξεκίνησαν από αυτό εδώ το χώρο" είπε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αίγινας κύριος Γιώργος Καλοκέντης ξεκινώντας την παρουσίαση. "Η ιστορία του χώρου είναι πολύ απλά. Ο Κυβερνήτης όταν έφτασε τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα, διαπίστωσε πολύ γρήγορα ότι και στην Αίγινα και στα άλλα μέρη που περιόδευσε υπήρχαν πολλά ορφανά τα οποία ήταν θύματα του απελευθερωτικού αγώνα. Είχαν χάσει τους γονείς τους, περιφέρονταν λοιπόν γυμνά, πεινασμένα και η τύχη τους θα ήταν άσχημη. Σκέφτηκε λοιπόν ότι αυτά τα παιδιά θα ήταν το μέλλον της Ελλάδας και έπρεπε πάσι θυσία να φυλαχθούν, να μορφωθούν, να εκπαιδευτούν. Μην ξεχνάμε ότι η μόρφωση την εποχή εκείνη ήταν ίσως μόνο προνόμιο των πλουσίων" είπε ο κύριος Καλοκέντης παρουσιάζοντας στη συνέχεια αναλυτικά την ιστορία του χώρου (η παρουσίαση υπάρχει στο πρώτο video που συνοδεύει το άθρο).

 

Πηγή : www.aeginaportal.gr