Η Αίγινα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους όταν ο Ι.Καποδίστριας έφθασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1828. Ο Δήμος Αίγινας τιμάει και σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει το έργο του πρώτου Κυβερνήτη.Ετσι αφιερώνουμε αυτήν την ενότητα στον Δήμο αυτό ώστε να παρουσιάσουμε το έργο του και να ενημερώνουμε τον κόσμο για τις δραστηριότητες του.

ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗ Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΤΗΝ 26η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1828 ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

(Π.Δ. 7/2012, ΦΕΚ Α’, ΑΡ. ΦΥΛ. 9, 30-1-2012)

       ΚΥΡΙΑΚΗ 24, ΔΕΥΤΕΡΑ 25 & ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 24η Ιανουαρίου 2016

10.30               Παναγίτσα

Κήρυξη έναρξης 5ου Πανελληνίου Αγώνα Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας» από    το Δήμαρχο Αίγινας κ. Δημήτρη Μούρτζη

10.40               100 μέτρα για παιδιά προσχολικής ηλικίας

10.50               600 μέτρα για μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ τάξης Δημοτικού

11.00               1.000 μέτρα για μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού

11.45               5.000 μέτρα για δρομείς και περιπατητές

12.00               10.000 μέτρα για δρομείς

14.00               Απονομές 5ου Αγώνα Δρόμου «Ιωάννης Καποδίστριας»

17:00-19.00     Κινηματογράφος ΤΙΤΙΝΑ

                        Προβολή της ωριαίας ταινίας «Ο Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας»

                        (Επεισόδιο 4ο, παραγωγή του Συλλόγου «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» έτους 2015, με μουσική Σταμάτη Σπανουδάκη και αφήγηση Κώστα Καστανά)

Δευτέρα 25η Ιανουαρίου 2016

18.30               Ι.Ν. Μητροπόλεως Αίγινας

            Λυρικό μουσικό πρόγραμμα με την υψίφωνο Μαρία Γουσέτη, συνοδεία πιάνου

19.15               Υπερώον Ι.Ν. Μητροπόλεως Αίγινας

                        Γενική Συνέλευση του «Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας», με την αποκλειστική συμμετοχή των κ.κ. Δημάρχων των Καποδιστριακών πόλεων Κέρκυρας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου & Αίγινας

20.15               Διάλειμμα Γενικής Συνέλευσης

20.30               Συνέχιση εργασιών Γενικής Συνέλευσης

21.30               Δείπνο προς τιμήν των μελών του Δικτύου

Τρίτη 26η Ιανουαρίου 2016

8:10                 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την οικία του για το Λιμάνι        Πειραιά (ακτή Βασιλειάδη)

8:40                 Άφιξη στο Λιμάνι του Πειραιά

8:45                 Επιβίβαση Προέδρου της Δημοκρατίας σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού –         Απόπλους

9:45                 Κατάπλους στο Λιμάνι της Αίγινας

                        Υποδοχή από τον Δήμαρχο Αίγινας και τις Αρχές του νησιού

9:50                 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Ιερό Ναό Μητροπόλεως      Αίγινας

10.00               Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ιερό Ναό Μητροπόλεως Αίγινας(1).

                        Απόδοση τιμών και επίσημη υποδοχή

  • Δοξολογία. Κωδωνοκρουσία(2)
  • Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον καθηγητή Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ.Νικόλαο Καραπιδάκη
  • Χαιρετισμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος & Τροιζηνίας κ. Εφραίμ

10:30               Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια

  • Επιμνημόσυνη Δέηση
  • ·Κατάθεση Στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο
  • 1’ σιγή
  • ·Εθνικός Ύμνος

11:15               Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρώην Δημαρχείο Αίγινας

                        (Χρήστου Λαδά 1)

            Υποδοχή από τον Δήμαρχο Αίγινας κ.Δημήτριο Μούρτζη

  • Τελετή Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Δημότη Αίγινας - Επίδοση Χρυσού Κλειδιού της Πόλεως
  • Αντιφώνηση του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας

12:05               Μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου –   Υποδοχή από την Ηγουμένη και τον Μητροπολίτη

12:30               Ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου

13:00               Επίσημο γεύμα προς τιμήν της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου          Προκοπίου Παυλοπούλου από τον Δήμαρχο Αίγινας κ.Δημήτριο Μούρτζη και το Δ.Σ

15:00               Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Λιμάνι της Αίγινας

15:05               Επιβίβαση Προέδρου της Δημοκρατίας σε Πολεμικό πλοίο – Απόπλους

Λήξη των εορταστικών εκδηλώσεων

__________________________________________________________________

(1).Ο χώρος είναι ιστορικός. Εκεί έγινε η υποδοχή του Κυβερνήτη από την τριμελή Αντικυβερνητική Επιτροπή και «εξ ονόματος του Έθνους» από τον γηραιό Πρόεδρο της ενωμένης μετά τον διχασμό του 1823, Βουλής των Ελλήνων Νικόλαο Ρενιέρη, στις 12 Ιανουαρίου 1828. Λίγες μέρες μετά, ήτοι την 26η Ιανουαρίου 1828 σε ένα από τα σωζόμενα Ιερά Ευαγγέλια του ναού έγινε η ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια, ως πρώτου Κυβερνήτη, του Σπυρίδωνος Τρικούπη ως «Γενικού Γραμματέως Επικρατείας» και του 27μελούς Πανελληνίου, ως Γνωμοδοτικού, Συμβουλευτικού & Νομοθετικού Σώματος.
(2)Η μεγάλη καμπάνα του Μητροπολιτικού Ναού Αίγινας, μεταφέρθηκε το Μάιο του 1829 από τη Ρωσία και έφτασε στην Αίγινα «επί του κοττέρου Ζέφυρος», κατόπιν παραγγελίας του Ιωάννη Καποδίστρια και τοποθετήθηκε στο καμπαναριό, που έκτισαν οι αρχιτέκτονές του Κλεάνθης και
Schaubert το 1829.

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί στο μνημείο του Ιωάννη Καποδίστρια στην περιοχή της "Παναγίτσας", συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αίγινας για την επέτειο της άφιξης και ορκωμοσίας του πρώτου Κυβερνήτη. Είχε προηγηθεί η δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό του νησιού, μετά το τέλος της οποίας η δημοτική αρχή, η εκπρόσωποι των διοικητικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, του κλήρου και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού, μετέβησαν στο πάρκο της "Παναγίτσας" για την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων.

Κατάθεση στεφάνων έκαναν εκ μέρος του Δήμου Αίγινας ο δήμαρχος κύριος Σάκης Σακκιώτης, εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ο κύριος Δημήτρης Κατσικάρης, η σύμβουλος σε πολιτικά θέματα της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κυρία Άννα Τισένκο,ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κύριος Ανάστος Δημητρόπουλος και εκ μέρους της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κύριος Γιώργος Παπαργύρης. Στην τελετή συμμετείχε η φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας - ΜΟΥΣΑ. Στον ίδιο χώρο κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν σε εξέλιξη ο 3ος Αγώνας Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας.

Το μεσημέρι ο Δήμος Αίγινας θα παραθέσει γεύμα για τους επίσημους προσκεκλημένους τρων τριήμερων εκδηλώσεων, σε παραθαλάσσιο εστιατόριο του νησιού.

Πηγή : aeginaportal.gr

 

 

koukos_kapodistrias

"Η σύγκρουση του Ιωάννη Καποδίστρια με τις μεγάλες οικογένειες της Επανάστασης. Αναφορές και νέα στοιχεία από τα Ρωσικά αρχεία", ήταν ο τίτλος της εισήγησης του Δρ. Ανδρέα Κούκου, καθηγητή της Σχολής Εθνικής Αμύνης και Ταξίαρχος εν αποστρατεία και προέδρου της Εταιρείας Μελέτης Εργου Ι. Καποδίστρια, που παρουσίασε στην ημερίδα για τον για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας σήμερα το πρωί στον κινηματογράφο Τιτίνα.
Ακολούθησε η εισήγηση του διεθνολόγου και προέδρου Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κυρίου Ανάστου Δημητρόπουλου με θέμα Ιωάννης Καποδίστριας και Ιωάννης Δομπόλης. Τις δύο εισηγήσεις μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video που συνοδεύει το άρθρο.

Πηγή : aeginaportal.gr

 

aigina_ekdilosi

Στην αίθουσα του κινηματογράφου Τιτίνα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η έναρξη των τριήμερων επετειακών εκδηλώσεων για την άφιξη και την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα. Την έναρξη του τριήμερου προγράμματος κήρυξε ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Σάκης Σακκιώτης. Ακολούθησε ο χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κύριο Ανάστου Δημητρόπουλου και η ανάγνωση της επιστολής του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και άλλων επίσημων προσκεκλημένων που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στις τιμητικές εκδηλώσεις.

 

Στη συνέχεια ο κύριος Σάκης Σακκιώτης απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρωτοπρεσβύτερο, πατέρα Εμμανουήλ Γιαννούλη για τη συμβολή του στην ανάδειξη της Καποδιστριακής περιόδου της Αίγινας. Ο πατέρας Εμμανουήλ Γιαννούλης στην σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε για αυτή την τιμητική απονομή, ενώ στη συνέχεια το αφιέρωσε στην συνοδοιπόρο του, στη ζωή στην πρεσβυτέρα του Αρετή Γιαννούλη.

"Η Εκπαιδευτική Πολιτική του Καποδίστρια , ιδιαίτερα στην περιοχή του Αργοσαρωνικού" ήταν το θέμα της εισήγησης από τον κύριο Διονύση Καλαμάκη, καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που παρουσίασε μέσα από την ανάγνωση επιστολών της εποχής, την αφετηρία της εκπαιδευτικής πολιτικής του Καποδίστρια, συχνά όπως αυτή σκιαγραφείται μέσα από συστατικές επιστολές και άλλα έγγραφα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας με τίτλο: ''26η Ιανουαρίου 1828 - Ίδρυση του σημερινού Ελληνικού Κράτους'', του Wayne Hall και "Αίγινα. Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας" της Σοφίας Σφυρόερα.

Τη σημερινή εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η βουλευτής της περιφέρειάς μας κυρία Μαρία Ρεπούση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κύριος Νίκος Γιαννούλης, ο αντιδήμαρχος κύριος Νεκτάριος Κουκούλης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑ κύριος Νίκος Τζίτζης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Παναγιώτης Κουκούλης και Τάκης Βάρτζελης, ο Διοικητής Βάσης Τούρλου Υποπλοίαρχος του Π.Ν. κ. Κλώνος Κυριάκος, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού.

Πηγή : aeginaportal.gr

 

24 - 25 - 26- Ιανουαρίου 2014
Ημέρα Ορκωμοσίας του Πρώτου Κυβερνήτη
της Νεώτερης Ελλάδας
Ιωάννη Καποδίστρια (26 - 1 - 1828)
Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας ( Π.Δ. 7/30-1-2012)
Αίγινα 27 / 12 / 2014
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που οργανώνει ο Δήμος μας, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα στις 24- 25 -26 Ιανουαρίου 2014, για την Επέτειο άφιξης – ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα (26-1-1828 )
Η 26η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Δημόσια Εορτή Τοπικής Σημασίας, όπως ορίσθηκε με το υπ' αριθμ. 7/30-1-2012 Προεδρικό Διάταγμα.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο το Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του Δημοτικού Καταστήματος και λοιπών Δημοσίων κτηρίων, από την δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Ο Δήμαρχος
Θεοδόσιος Γ. Σακκιώτης